2015. ápr. 02. 08:02

Korok ízei, Korok konyhája

Korok ízei, Korok konyhája

A középkor ételeiről, azok ízeiről keveset tudunk. Misztikus képek sejlenek fel lakomákról, pompás asztalokról.

Visegrádon az elmúlt esztendőkben, évente két alkalommal különleges munkára kerül sor.
Kísérleti régészetről beszélünk, mely gyakorlati értelemben különböző ételek elkészítése, sütés- főzés.

Azonban ez nem hétköznapi és több szempontból is különleges.

Buzás Gergely kezdeményezésére a palota királyi magánkonyhájában szakemberek- történészek, régészek, szakácsok, pékek- igyekeznek rekonstruálni, hogy a középkori ember –főként főúri étkezései- milyen íz harmóniákkal találkozhatott. Mindezek eredeti helyszínen, korhű eszközökkel és technológiai fogásokkal történnek. Visegrádon a konyhai munkát Kohári Gabriella (Régész, Phd hallgató, www.kozepkorikonyha.hu ), vezeti, több más szakember részvételével. Filmünk célja, hogy bemutassuk a középkori konyha hangulatát, az ételkészítés folyamatát, s a receptek segítségével ezeket a néző is bátran elkészíthesse. A filmben szereplő többi szakember, Balku Anett (Bethlen Gábor Hagyományőrség), Zay Orsolya (Régész, Történész, Magyar Nemzeti Múzeum, Bghe), Pláner Lajos (Ipso Facto alapítvány, www.korokizei.hu), Visegrádon kívül más-más történelmi helyszíneken is–Sárospatak, Kisnána, Komárom, Ópusztaszer- mosolyt csalt a látogatók arcára.

A Bethlen Gábor Hagyományőrség tagjai a koraújkori ételeket több európai városban is elkészítette és nagy sikert aratott.

Alapítványunk feltett szándéka, hogy ezzel a kisfilmmel, egy sorozatot indítson el, mely filmekben bemutatjuk különböző korszakok ételkészítési eljárásait, érdekes fogásait.

Amennyiben ilyen jellegű gasztronómiai élményekre vágyik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot. Rendezvényeken, hagyományőrzők összejövetelein szívesen veszünk részt.